Gucciboy’s Blog


Στις κάλπες φοιτητές και σπουδαστές
Απρίλιος 9, 2008, 6:49 μμ
Filed under: blog | Ετικέτες: , , , , , , , ,

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές των Ανώτατων και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας ψηφίζουν από τις 8 το πρωί για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους στους συλλόγους και στα διοικητικά όργανα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.

Σε ήρεμο κλίμα διεξάγονται οι φοιτητικές εκλογές στην Αθήνα. Αργά το μεσημέρι, στη Νομική Σχολή Αθηνών δεκάδες φοιτητές πηγαινοέρχονταν. Τα μεγάφωνα στη διαπασών, με σύγχρονη μουσική και μοντέρνα τραγούδια. Τα τραπεζάκια με το έντυπο υλικό των παρατάξεων ήταν γεμάτα. Πηγαδάκια φοιτητών. Συζητήσεις. Ολα έδειχναν ότι σήμερα είναι ξεχωριστή ημέρα για τους φοιτητές, που ψηφίζουν για την ανάδειξη των αντιπροσώπων τους στα συμβούλια των σχολών τους.


Εξω από το αμφιθέατρο του πρώτου ορόφου μια ομάδα φοιτητών ήταν γύρω από το τραπεζάκι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που για 21 χρόνια έρχεται πρώτη στις εκλογές τόσο στα Πανεπιστήμια, όσο και στα ΤΕΙ. Η Αναστασία Χρόνη μιλάει στους δημοσιογράφους για τις εκλογές και αναφέρει ότι οι φοιτητές με την ψήφο τους θα δείξουν ποια παράταξη προτιμούν με βάση την παρουσία και το έργο της στις σχολές. Γι’ αυτό, άλλωστε, φιλοδοξεί όχι μόνον να κατακτήσει η ΔΑΠ για άλλη μια χρονιά την πρωτιά αλλά και να αυξήσει τα ποσοστά της.

Η προσέλευση στο αμφιθέατρο το μεσημέρι ήταν κανονική, όπως λένε οι φοιτητές. Οπως ακριβώς και τα προηγούμενα χρόνια την ίδια ώρα. Αλλωστε, οι περισσότεροι φοιτητές πηγαίνουν να ψηφίσουν από το μεσημέρι και μετά, ενώ το πρωί πηγαίνουν συνήθως όσοι εργάζονται. Η αγωνία πάντως όλων των παρατάξεων είναι η προσέλευση και γι’ αυτή αγωνίστηκαν όλες τις προηγούμενες ημέρες.

Στο τραπεζάκι της ΠΑΣΠ, ο Αναστάσιος Σκλάβος, πιστεύει ότι η παράταξη του θα εισπράξει και φέτος ανοδικά ποσοστά με τα οποία οι φοιτητές, όπως λέει, θα στείλουν το μήνυμά τους για το ποια κατάσταση θέλουν στα πανεπιστήμια αλλά και στην κοινωνία γενικότερα. Οσο για τα όσα λέγονται περί ανόδου του Δικτύου που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, ο φοιτητής εύχεται να υπάρχει άνοδος σε όλες τις αριστερές παρατάξεις, γιατί, όπως λέει, και εμείς αριστεροί είμαστε.

Λίγο πιο πέρα, βρίσκονται εκπρόσωποι του Δικτύου, η παράταξη που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Φώτης Παλαμιώτης έχει ακούσει αυτά που λέγονται περί προσδοκιών ανόδου και στα πανεπιστήμια, λόγω της ανόδου των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα. Ωστόσο, κατά τον φοιτητή, η δουλειά που γίνεται στα πανεπιστήμια έχει μεγάλη σημασία.

Με τον εκπρόσωπο της Πανσπουδαστικής συζητούμε το θέμα της μη έκδοσης κοινών αποτελεσμάτων. Ο Χρήστος Σαλάμης αποδέχεται ότι υπάρχει αυτό το φαινόμενο, αν και η παράταξή του, όπως λέει, έχει κάνει πολλές προσπάθειες να εξαλειφθεί.

Στο τραπεζάκι της Γένοβα ο Κώστας Τόδουλος, μιλάει για τη συνεργασία της Κίνησης με την Ενιαία Αριστερή Ανεξάρτητη Κίνηση (ΕΑΑΚ) και πιστεύει ότι η ενότητα αυτή θα έχει αντανάκλαση και στο αποτέλεσμα των εκλογών.

Οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν με τη δύση του ηλίου, όπου όμως υπάρχουν φοιτητές που δεν θα έχουν ψηφίσει μέχρι εκείνη την ώρα, θα δίδεται παράταση ώσπου να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία. Αποτελέσματα σε μεγάλες σχολές είναι δύσκολο να βγουν μέχρι τα μεσάνυχτα. Μέχρι τότε, θα υπάρχουν αποτελέσματα από μικρότερες σχολές και κυρίως της Περιφέρειας.

Με επεισόδια ξεκίνησαν οι φοιτητικές εκλογές το πρωί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.Ομάδα περίπου 20 ατόμων, φορώντας κράνη, εισέβαλε σε αμφιθέατρο της Κτηνιατρικής, λίγο πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία (8.00 π.μ.), έκαψε ψηφοδέλτια και κάλπες και προκάλεσε ζημιές στην αίθουσα.

Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Οικονομικών, Ανδρέα Γιαννακουδάκη, η φωτιά εξαπλώθηκε στην ψευδοροφή του αμφιθέατρου, καταστρέφοντας τμήμα ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, ωστόσο κατασβέστηκε άμεσα από την πυροσβεστική υπηρεσία.

Πάντως, τα ψηφοδέλτια αντικαταστάθηκαν και η εκλογική διαδικασία συνεχίζεται ομαλά, παρά την καθυστέρηση, σε άλλο αμφιθέατρο της Σχολής.

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν και χθες το βράδυ στο Πολυτεχνείο, όταν ομάδα αγνώστων εισέβαλε σε προεκλογική εκδήλωση, κατεβάζοντας πανώ και αφίσες των παρατάξεων.

Με περίπου μισή ώρα καθυστέρηση ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία σε δύο τμήματα στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), εξαιτίας ελλείψεων σε ψηφοδέλτια, ενώ ομαλά διεξάγεται η ψηφοφορία στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Οι παρατάξεις εκτιμούν ότι η προσέλευση των φοιτητών θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα και θα κορυφωθεί κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 8.00 μ.μ., ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο μικρής παράτασης στις σχολές που αντιμετώπισαν προβλήματα ή εκεί όπου υπάρχει μεγάλη προσέλευση φοιτητών.

Η καταμέτρηση των ψήφων θα ξεκινήσει αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες, ενώ αναμένεται, όπως τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και φέτος οι εκπρόσωποι των παρατάξεων σε ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ να ανακοινώσουν κοινά αποδεκτά αποτελέσματα.

Στις περσινές εκλογές, πρώτη δύναμη είχε αναδειχθεί η ΔΑΠ (42,6%), δεύτερη η ΠΑΣΠ (27,02%), τρίτη η ΠΚΣ (13,2%) και ακολούθησαν η ΕΑΑΚ, η Ενωση Ανεξάρτητων Φοιτητών και λοιπές παρατάξεις. Συνολικά είχαν ψηφίσει 22.334 φοιτητές σε 36 Συλλόγους.

[via]

Advertisements

Σχολιάστε so far
ΣχολιάστεΣχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: